Muzyka

trwa inicjalizacja, prosze czekac,

wtorek, 29 lipca 2014

Mus czekoladowo - pomarańczowy

Mus czekoladowo - pomarańczowy

Składniki na 3 pucharki:
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
Śmietanę kremówkę podgrzać, do wrzenia, ściągnąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, cukier puder, poczekać do rozpuszczenia czekolady, mieszając od czasu do czasu. Wystudzić, schłodzić do temperatury lodówkowej.
Schłodzoną mieszankę czekoladową ubić z likierem pomarańczowym (końcówki miksera do ubijania białek), na sztywną masę (uważając, by nie 'przebić' masy). Powinien powstać gęsty, jaśniejszy, czekoladowy mus.
Przełożyć do pucharków. Ozdobić czekoladowymi wiórkami i skórką z pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz