Składniki na 3 pucharki:
- 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
Śmietanę kremówkę podgrzać, do wrzenia, ściągnąć z palnika. Dodać
posiekaną czekoladę, cukier puder, poczekać do rozpuszczenia czekolady,
mieszając od czasu do czasu. Wystudzić, schłodzić do temperatury
lodówkowej.
Schłodzoną mieszankę czekoladową ubić z likierem pomarańczowym
(końcówki miksera do ubijania białek), na sztywną masę (uważając, by nie
'przebić' masy). Powinien powstać gęsty, jaśniejszy, czekoladowy mus.
Przełożyć do pucharków. Ozdobić czekoladowymi wiórkami i skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz