Muzyka

trwa inicjalizacja, prosze czekac,

wtorek, 29 lipca 2014

Porzeczkowe crumble

Składniki na kruszonkę:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
Nadzienie porzeczkowe:
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do zezłocenia kruszonki. 
Wyjąć, podawać ciepłą lub przestudzoną np. z gałką lodów waniliowych.

Porzeczkowe crumble 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz